Tájékoztató a sportorvosi engedélyek érvényességéről 2022. 01. 05., Szerda, 14:11

 

Tisztelt Tagszervezetek! Tisztelt Versenyzők!

 

Szeretnénk időben tájékoztatást adni a sportorvosi engedélyek érvényességéről, a kiváltáshoz szükséges feltételekről.

A Magyar Motorsport Szövetség a hatályos Sporttörvény és az ahhoz kapcsolódó egyéb jogszabályok (pl. mentésről szóló EüM rendelet, a sportorvoslás szabályairól szóló kormányrendelet) hatálya alatt látja el feladatát.

Bármilyen MAMS versenyengedély (versenyzői licenc) csak érvényes, magyar sportorvosi

 engedély birtokában adható ki. Ez azt jelenti, hogy akár magyar állampolgárról, akár külföldiről van szó, minden esetben (éves és napi licenc esetében is) egy magyar sportorvos által kiállított engedély fogadható el. Külföldi sportorvos által kiadott engedély nem megfelelő.

A versenyengedély kiadásához a versenyzőnek érvényes sportorvosi engedéllyel kell rendelkeznie, amellyel kapcsolatban az alábbiakra hívom fel a figyelmet:

 

  • az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) szakmai útmutatója alapján a különböző sportágak esetében más és más vizsgálatokra van szükség. A mellékletben tételesen fel vannak sorolva az egyes sportágakhoz előírt vizsgálatok. Ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag autó- és motorsportra érvényes engedélyt tudunk elfogadni, ugyanis ezen két sportág esetében teljesen egyeznek a szükséges vizsgálatok. Amint az a szakmai útmutatóból látható, teljeskörű vizsgálat csak az autó- motorsport versenyzőknél előírás, ezért nem tudunk elfogadni más sportágakra (pl.  kosárlabda, futball, kerékpár) kiadott engedélyeket. Az engedélyben egyértelműen szerepelnie kell a „motorsport”-nak (akár úgy is, hogy „autó-, motorsport”, illetve ezek bármilyen írásjellel ellátott kombinációja) és az „alkalmas” vagy „versenyezhet” megjelölésnek,

  • sportorvosi engedély legfeljebb egy évig,18 év alatt és 65 év felett 6 hónapig érvényes,

  • az OSEI tájékoztatása alapján háziorvosok és házi gyermekorvosok is adhatnak versenyengedélyt a saját praxisukba tartozó versenyzőknek, de csak abban az esetben, ha háziorvosok regisztrációs szerződést kötöttek az OSEI-vel. A regisztrált háziorvosok listája az OSEI weboldalán megtalálható: http://osei.hu/orszagos- sportorvosi-halozat/haziorvosok-es-hazi-gyermekorvosok-listaja.html Fontos, hogy  csak az itt felsorolt háziorvosok által kiadott engedélyt fogadjuk el.

  • az  OSEI  weboldalán  van  lehetőség   lekérdezni   a   sportorvosi   engedély   meglétét https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/ Előfordul, hogy a versenyző elhagyja az engedélyt, vagy nem lett leadva a MAMS titkárságra, ekkor pedig van rá mód, hogy ellenőrizzük annak meglétét. Ennek érdekében kérem, hogy a vizsgálat  során járuljanak hozzá az elektronikus lekérdezéshez.

  •  a sportorvosi vizsgálathoz a csatolt kérdőívet kell kitöltve elvinni, ez megkönnyíti a sportorvos dolgát.

 

A www.osei.hu weboldalon további információk megtalálhatók, fent van a sportorvosok listája, valamint online is lehet időpontot kérni.

Kérem, hogy a fentiek figyelembevételével időben kezdjék el a 2022. évi versenyengedély kiadásához szükséges sportorvosi engedély megszerzését. Célszerű már most időpontot foglalni.

 

 

Budapest, 2021. november 4.

Tisztelettel

 

                                                                                         Zólyomi Andrea főtitkár 

 

 

 

Sportorvosi kérdőív

 

 

Tájékoztató a sportorvosi engedélyek érvényességéről
Fel